Faktaa kirjolohesta

Main Image
Kokonainen kirjolohi ja yrttejä pöydällä

Artikkelit on julkaistu alunperin keväällä 2015, ja niitä on hieman muokattu uudelle sivustolle.

 

5 faktaa kirjolohesta

1. Kirjolohi tunnetaan myös nimillä forelli ja sateenkaarirautu.
2. Kirjolohi kuuluu Tyynenmeren Oncorhynchus-lohisukuun, joka on tuotu Pohjois-Amerikasta Suomeen.
3. Kirjolohen liha on vähäruotoista, punaista, rasvaista ja kiinteää. Maku on herkullinen ja muistuttaa lohta.
4. Kirjolohen raaka-ainehinta on alhaisimmillaan loka-joulukuussa, jolloin tuotteesta on edullisinta valmistaa eri jalosteet.
5. Chipstersin kirjolohet kasvatetaan Ahvenanmaalla ja jatkojalostetaan Maarianhaminassa. Laatua seurataan VTT:n kehittämällä laatuseurantajärjestelmällä.

 

Kirjolohi on kestävä ja taloudellinen vaihtoehto

Kotimainen kirjolohi sai vuonna 2014 WWF:n Kuluttajan kalaoppaassa ensimmäistä kertaa vihreän valon. Moni asia puolustaa kirjolohen paikkaa lounaspöydissä lohen vaihtoehtona.

Kotimaisen kirjolohen kasvatusta ohjaa tiukka ympäristölainsäädäntö ja lupajärjestelmä. Ala on yhteistyössä viranomaisten kanssa saanut puolitettua kirjolohen kasvatuksen ympäristökuormituksen. Ympäristötekijät ovat tärkeitä tämän päivän kuluttajalle, mutta se ei ole ainoa asia, joka puoltaa kirjolohen käyttöä ammattikeittiöissä. Herkullinen, punainen kiinteä liha on monipuolinen raaka-aine, ja sen kustannukset pysyvät kurissa.

Kotimaassa kasvatettu kala on kestävästi tuotettua, hyvän makuista eikä sen hinta ei ole yhtä alttiina vaihteluille kuin lohen hinta. Teurasaikaan syksyllä tehty varaus takaa asiakkaalle kiinteän hinnan koko vuodeksi, ja lounailla suosittua punaista kalaa voi huoletta suunnitella pelkäämättä katteiden kutistumista. Chipstersin kirjolohi on taatusti hygieenistä ja tarkkaan laboratoriossa valvottua. Laatuvaatimukset täyttyvät niin turvallisuuden kuin maunkin suhteen!

 

Syö terveellistä kalaa ainakin 2–3 kertaa viikossa!